Kristaller och eteriska oljor för hormonbalans

Kristaller & eteriska oljor (+ andra tips) för hormonbalans 

Hormoner är signalsubstanser i kroppen. När de är i balans mår vi bra, och tvärtom om de är i obalans. Redan i 30-års åldern kan kvinnor börja märka av förklimakteriet (perimenopause), och hormonerna kan såklart hamna i lite obalans även efter graviditeter, sjukdom och stress. Så att ta hand om sig och tänka extra på sina hormoner passar väl alltid bra - hela månaden, och hela livet.

Här är några tips på kristaller och eteriska oljor som kan hjälpa dig när du vill få mer hormonbalans. Samt flera tips för mindre stress och mer välmående. Ta hand om dig! <3

 

Månsten - kvinnosten som hyllar det feminina. Sägs kunna hjälpa oss till mer lugn, stress påverkar ju hormonerna negativt. Många gillar månsten för dess positiva effekter vid tex pms och klimakteriebesvär.


Även fältspat sägs vara bra för kvinnor. Liksom karneol som kan hjälpa navelchakrat, energicentrumet i kroppen som "har hand om" våra reproduktionsorgan.


Blodsten/ heliotrop sägs kunna hjälpa till att rena blodet och förbättra cirkulationen, vilket förstås också har positiva effekter för hormonerna eftersom de transporteras i blodet. Den sägs också kunna hjälpa oss hantera förändringar och utmaningar bra, och hela månadscykeln kan väl egentligen ses som "förändring", likaså klimakteriet.

 

Exempel på eteriska oljor för hormonbalans: muskatellsalvia, geranium, frankincense/olibanum

 


Kristaller för levern

Eftersom levern är viktig för reningen i kroppen, tex vid överskott av östrogen, så kan man använda kristaller för att stötta den också, om man vill få bättre hormonbalans.


Exempel på stenar för levern: blodsten, förstenat trä, jet, rhodonit, akvamarin, blodsten/heliotrop, karneol, citrin


Exempel på eteriska oljor för levern: timjan, geranium, grape


Andra tips: mariatistel för att hjälpa levern renas (hälsokosten)

 

 

Kristaller för binjurarna

Vid stress är det våra binjurar som jobbar hårt. Det är även de som tar över bildandet av kvinnliga könshormoner i klimakteriet (källa: yogina academy som då och då har gratis onlinekurs med tips för kvinnohälsa/hormoner). Att stötta dem är därför viktigt om vi vill må bra. Minska stress (tankar, beteenden, kost osv).


Exempel på stenar för binjurarna: grön aventurin, amazonit, rhodokrosit, blodsten/heliotrop


Exempel på eteriska oljor för binjurarna: muskotnöt, rosmarin, lavendel, basilika, pepparmynta

 

 

Kristaller och eteriska oljor för skölkörteln

En annan viktig körtel när det kommer till mående och hormoner är förstås sköldkörteln. Kristaller som passar bra för den är bland annat; akvamarin, krysokolla, lapis lazuli, blå bandagat, angelit, azuritmalakit.

 

Eteriska oljor för sköldkörteln är t.ex. citrongräs, lavendel, frankincense/olibanum, apelsin, mejram och myrra.

 

Andra tips: Jod! Vi får oftast inte i oss ordentligt med jod via kosten. Det finns jodberikat salt, men ibland kan man behöva tillskott (från hälsokosten). Att äta alger som t.ex. kelp och chlorella ger också en del jod.

Även sköldkörteln är känslig för stress - så se till att ta hand om dig!

Human garage har en enkel stretchövning som hjälper sköldkörteln på sin youtubekanal.

 


Andra tips för mer välmående och hormonbalans

Andningsövningar - snabbt och enkelt sätt att minska stress och få kroppen i lugn och ro! Var ute i naturen. Minska stress och öka lugn, gör roliga saker men prioritera även vila och tillåt dig att "göra ingenting / bara vara". Ät näringsrik och nyttig mat. Särskilt magnesium och bra fetter som omega 3 och GLA. Även kalcium och d-vitamin kan behövas - du kan kolla upp ev näringsbrist hos din vårdcentral. 


Eft/tapping är ett bra och enkelt verktyg vid stress, ångest och oro, t.ex.
>>>Testa Thereses tapping-session här (10 min)

 

 

Frekvenser - allt är energi och har en frekvens, så även hormonerna

Frekvensmusik för hormonbalans - på framförallt youtube finns mycket att välja på när det kommer till frekvensljud och musik, bland annat för hormonbalans. Du kan söka t.ex på "hormone balance frequency", det finns för både kvinnliga hormoner och för att minska kortisol och stötta binjurarna, provlyssna och hitta någon du tycker om att lyssna på. Tillåt dig en stunds avslappning till musiken. Det finns även frekvensmusik för att minska stress, testa söka på "stress relief frequency".


Rädsla är också starkt kopplad till stress, och många kanske går runt och oroar sig över allt från sjukdomar/smittor, ekonomi och läget i världen (att sluta följa nyheterna kan vara en god idé för att minska stress). Det finns frekvensmusik som kan hjälpa oss minska sådant också, t.ex. "amygdala healing frequency" (amygdala är vårt "rädslocentrum" i hjärnan) eller "feel safe frequency".

 

Lymfmassage - egenvård

För att hjälpa kroppen rensa ut "skräp" och ha ett bra immunförsvar så är lymfmassage bra. Även för hormonell hälsa och allmänt välbefinnande alltså!
   Läraren på lymfmassageutbildningen jag gått, Bebe Gransten, har en kort, enkel och skön egenvårdsmassage att göra varje dag på sin youtubekanal.

 

 

Yoga & avslappning

Yoga kan ha lugnande effekt på kroppen. Det finns olika former så hitta en som passar dig.

  Ett tips för att hjälpa kroppen få ur stress och gamla trauman/minnen är sensing Yoga - Mia håller pass varje vecka på youtube och hon delar frikostigt med sig av sin kunskap. Snäll Yoga som kan göras både sittande och liggande, som hjälper kroppen slappna av, släppa stress och smärta. När flödet i bindväv/fascia fungerar bättre så kan hormonerna få bättre balans också. Väl värt att testa!


Yoga nidra eller nsdr (non sleep deep rest) är avslappningsövningar som får kroppen ner i varv - perfekt också om du har sömnbesvär! Sök på youtube eller Spotify- det finns massor på både svenska och engelska. Mia på Sensing Yoga som nämndes ovan har tex några på svenska.Andra tips:

>>>Blogg - kristaller för kvinnor

>>>Blogg - kristaller och tips vid ångest

>>>Blogg - jordning och lugn med dofter och kristaller


>>>Gratis Kristallguide att ladda ner