Kristaller & Tips vid Ångest

Kristaller och tips vid ångest

 

Här följer tips för dig som besväras av ångest, utifrån vårt alternativmedicinska och metafysiska synsätt. Om du mår mycket dåligt bör du såklart söka hjälp hos vården. <3 Therese som skrivit denna artikel är Cert. Healer & Hälsovägledare och har sedan 14 års ålder utbildat sig inom healing, hälsa och personlig utveckling.


Ångest?
Vi får ofta frågan om kristaller man kan använda vid problem med ångest.
  Det har varit minst sagt stressiga och omvälvande år så här i början av 2020-talet, och alla har vi väl blivit påverkade av läget i omvärlden.

 

Frekvenshöjning
Att det dessutom pågår en höjning av energifrekvenserna på Jorden, och därmed i oss som befolkar planeten, gör även sitt till. Det strömmar massor av ljus mot oss, högfrekvent ljus. Detta ljus belyser vårt "mörker", alltså saker vi "stoppat ner" genom livet, och även från tidigare liv. Det kan vara obearbetade trauman, negativa tankemönster (framförallt om oss själva och/eller världen/omvärlden), etc.

När allt extra ljus når oss och fyller våra fysiska och energimässiga kroppar, så kan man säga "slungas" de lägre frekvenserna (det "tunga/negativa") upp och vill ut. Det kan såklart vara oerhört jobbigt, att behöva känna saker igen som man hade förträngt (och kanske trott att man bearbetat färdigt). Men det är inte farligt, det kan inte skada dig. Det är bara tankar och känslor.

 

Högkänslig och känner av hur andra mår?
För oss som är intuitiva och högkänsliga kan det även vara så att vi känner av "kollektivets" energi också. Det vill säga att vi påverkas och känner av andras måenden, stress och rädslor. Sådana energier är lågfrekventa, en del kallar dem "tunga/negativa". Medan känslor som glädje, kärlek och tillit, är högfrekventa och "lätta/positiva". (Man ska dock inte döma något som "bra eller dåligt" - vi behöver alla olika sorters känslor för att kunna utvecklas.)

När en hel värld går omkring i stress, oro och rädsla, så är det lätt att såklart känna av inte bara sitt egna, utan även andras mående.Tips: Släpp andras energier
Du kan tänka, visualisera och känna hur du liksom "drar av dig" ungefär som om du haft ett lakan över dig med andras energier. Tänk att du drar det upp över huvudet och släpper upp det till universum, skicka bort alla energier och känslor som inte är dina. Såklart kan du visualisera detta på något annat sätt som bäst passar dig. Men just att dra det upp över huvudet och "kasta upp" det, brukar vara väldigt effektivt. Det kan även fungera bra att tänka och känna att de energier du vill bli av med rinner ner genom dig, ner genom benen, och ner till Moder Jord. Hon tar hand om det tunga och transformerar det.

 

Känn känslan - även om den är jobbig
Ett av de bästa sätten att bli av med en känsla är att känna den, lärde jag mig av en kurator jag hade ett samarbete med för något år sedan. Att verkligen tillåta sig att känna, så kommer känslan att klinga av inom några minuter. Andas med långsamma, djupa andetag under tiden. Tänk att du är lugn och trygg oavsett vad du känner, och att allt är okej att känna.
   Låt känslan liksom "rinna ur dig" och känn att du kan släppa taget om den. Man kan även tacka känslan för att den funnits där och hjälpt dig att se vad du behöver jobba med att släppa och läka/heala.

 

Kristaller vid ångest?
En av de mest använda stenarna vid besvär med t.ex. ångest, nedstämdhet, stress, oro, sömn och mardrömmar, är ametist. Den är renande och lugnande i sin energi. Du kan såklart jobba med den kristall du känner fungerar bäst för dig. Men här är några tips: ametist, howlit, citrin, rökkvarts och lepidolit.

Kristallerna kan du bära på dig, i fickan eller som smycken, eller ha vid sängen, under kudden, i handen etc. Det som känns bäst och rätt för dig.

 Kristaller mot ångest

 

Andas!
Andningen hjälper kroppen att reglera stressnivåerna, och andningen kan vi ju faktiskt styra över själva, även om den oftast sköts automatiskt. Genom att ta långa, långsamma, djupa andetag säger du till kroppen att "det är lugnt, vi kan slappna av nu", och då börjar kroppen minska nivåerna av stresshormoner och istället öka på "må-bra-hormonerna".

När man har en ångestattack blir andningen ofta ytlig och kort, vilket signalerar till kroppen "fara - skicka ut mer stresshormoner, vi måste kämpa för överlevnad". För vår kropp tror fortfarande att den lever på stenåldern och kan utsättas för hot som t.ex. vilda djur. Därför gör den sig redo för kamp/flykt när vi är stressade och rädda. Och så blir det en ond cirkel - ytlig andning, mer stresshormoner, mer ångest, mer rädsla...


Andas i kvadrat
För att hjälpa till med fokus på andningen vid ångest så kan man tänka sig en kvadrat. Man kan t.ex. titta på ett fönster eller en dörröppning om det är svårt att visualisera i huvudet. Eller använda en bild om nedan.

Andas in och låt ögonen följa den översta kanten av kvadraten. Andas ut medan ögonen följer den högra kanten nedåt. Andas sedan in och följ den under kanten, och ut och följ den vänstra kanten uppåt. Upprepa från början, tills det känns som att ångesten lättar och andningen lugnar sig.

 Andas i kvadrat -andningsövning vid ångest

 

Landa i dig själv
När man mår dåligt är det lätt att själen liksom lite "glider utanför" kroppen, eftersom det är besvärande att känna de jobbiga känslorna. Men detta kommer såklart göra att man känner sig ännu mer i obalans. Vi behöver vara centrerade och linjerade med/i vår kropp, med hela vår själ och energikropp.

Du kan tänka och känna hur du liksom "drar in idg själv" - alla delar av din själ och dina energier, in mot din kropp. Låt auran stanna utanför kroppen där den ska vara, på det avstånd som känns bäst för dig just där och då. Kanske en halvmeter till en meter ut.

Men känn att själen och ditt "jag" faktiskt landar inuti kroppen. Känn och intala dig själv att det är tryggt att vara i din fysiska kropp.

 

Jordning och meditation

Jordning och meditation
Ett annat bra sätt för att dels "vara i sin kropp", men också för att känna lugn, är att jorda sig. Det kan man dels göra genom att vara ute i naturen (gärna barfota om det går), men även genom att tänka sig kontakt med Moder Jord/planeten. Ett vanligt sätt är att tänka att man har rötter under sina fotsulor som gräver sig ned i marken och förankrar en där. Energin som kommer från Moder Jord upp genom rötterna känns som en varm kram från en omtänksam mamma, och hjälper oss känna oss lugna och trygga.

Meditation är också bra för att känna lugn, minska stress/ångest, samt vara i kontakt med sig själv.

 

>>> Testa gärna Thereses korta jordningsmeditation på youtube.


Tapping


EFT/tapping - mycket effektivt!

Ett verktyg som används mycket i USA, till exempel vid posttraumatisk stress, oro, ångest och beteendeförändringar av olika slag, är EFT/tapping. En enkel metod som hjälper oss energimässigt "knacka bort" begränsande tankemönster, energiblockeringar etc. På bara några minuter sänks stressnivåerna i kroppen.
   (Denna metod finns en hel del forskning på, väldigt intressant!)

>>> Testa Thereses korta EFT/tapping-session mot stress/oro/ångest på youtube.

 

 

 Allt gott till dig!

Hoppas att du fick med dig lite tips för att lindra stress och ångest av denna artikel! Kom ihåg att du inte är ensam om att känna dessa känslor, och det kan kännas skönt att prata med någon om hur du mår. Kom också ihåg att det finns mycket du kan göra för att förändra hur du mår, både genom andning, energiövningar/healing, och kost.

Ta hand om dig! <3


//Therese