Lavendel eterisk / essentiel olja - användning och egenskaper

Lavendel eterisk / essentiel olja - användning och egenskaper

En av de mest populära och användbara eteriska oljorna är lavendel. Men vad är lavendelolja bra för egentligen? Här har vi samlat massor av tips på hur du kan använda den.


Egenskaper
Lugnande, antibakteriell, antisvamp, antiinflammatorisk, antiseptisk, antiviral.



Lavendel eterisk olja mot stress och för sömn
Lavendeoljan har effekt på vårt centrala nervsystem och fungerar därför lugnande - perfekt om man känner sig stressad eller har sömnbesvär. Du kan smörja den på dig, t.ex. under näsan så du känner doften, eller nedanför/bakom öronen (där vagusnerven går).

Många gillar att ta en droppe vid handleden under dagen, eller droppa en droppe på kudden när de ska sova. Såklart kan du även använda oljan i diffuser eller aromalampa för att sprida doften i rummet.

>>> Fler tips för bättre sömn och mindre mardrömmar



Kan man ha lavendelolja direkt på huden?
De flesta tål att ha eterisk olja av lavendel direkt på huden, utan att först späda ut den med t.ex. annan olja eller blanda den i hudcreme. Men man kan såklart prova sig fram om man vet att man är känslig. Ta en liten droppe i armvecket och se om du får någon reaktion.


Eterisk lavendelolja i hudvård
Lavendeloljan har många bra effekter för olika hudbesvär eftersom den är lugnande, till exempel vid akne (antibakteriell), eksem och psoriasis (mot klåda), och den kan påskynda sårläkning, även vid akneärr. Sägs även kunna hjälpa mörka fläckar på huden, och har lite exfolierande och regenereande egenskap för huden. Har du bränt dig i solen? Lavendelolja och aloe vera funkar utmärkt då!


Huden kan kännas mer len och återfuktad efter att man smort in sig med lavendeloljan.



Eterisk olja vid värk
Eftersom lavendeln är antiinglammatorisk så upplever många att den kan vara lindrande vid värk, till exempel vid artrit och reumatism. Dess lugnande effekt på nervsystemet kan också ge god effekt vid smärta.



Åksjuka, illamående eller huvudvärk? Testa lavendelolja!
Visst nämnde vi att lavendel kan användas till mycket? 🙂

Testa att smörja en droppe vid tinningarna och på pannan innan du reser för att undvika åksjuka, eller när du redan känner dig illamående (oavsett anledning). Likaså kan du göra vid huvudvärk.

 

Vid insektsbett och för att mota bort insekter

Om man fått t.ex. kliande insektsbett så kan man smörja in ett par droppar eterisk olja av lavendel där, det brukar lugna klådan ganska snabbt, och hjälpa till att få bettet att läka. Lavendelns antibaktieriella egenskaper är såklart också en fördel vid bett (och andra slags  sår).

Dessutom brukar inte insekter vara så förtjusta i lavendeldoft, så du kan gärna ta på dig några droppar när du ska vistas utomhus, för att förhindra att du blir biten.


>>> Läs mer om eteriska oljor mot “sommarplågorna” här



Hårlöss och mjäll
Vid resa med allmänna transportmedel kan man ta någon droppe lavendelolja bakom öronen och i hårfästet i nacken för att förhindra att eventuella hårlöss ska klättra upp och bosätta sig i ens kalufs. (Tack för tipset Harriet!)

Om man redan drabbats av hårlöss så kan man istället för kemiska lusschampon använda 25 droppar eterisk lavendelolja per deciliter kokosolja, blanda ihop dessa och fördela i håret. Man bör låta det sitta ganska länge så att oljan kväver lössen, gärna över natten (man kan använda en duschmössa för att inte fläcka ner kudden med oljan). Sedan schamponerar man med sitt vanliga schampo. Det kan vara bra att upprepa behandlingen efter ca en vecka eftersom nya löss kan ha hunnit kläckas efter första behandlingen. Komplettera gärna med en luskam för att få bort gnetterna.

Lavendelolja har anti-svamp-egenskaper så den kan även hjälpa om man har besvär med mjäll. Den sägs kunna öka cirkulationen i skalpen också. Massera in oljan direkt i hårbottnen eller blanda den t.ex. i ditt schampo och låt det verka en stund.


Allergi
Lavendelolja kan kännas lugnande vid pollenallergi, t.ex. genom att sätta en droppe under näsan. Den passar även bra att använda i diffuser eller aromalampa i allergitider. Dess antiinflammatoriska egenskap brukar kunna ge effekt på allergin.

>>> Läs mer om eteriska oljor och pollenallergi här



Eterisk lavendelolja vid förkylning och bihåleinflammation

Oljans antivirala, antibakteriella och antiinflamamtoriska egenskaper gör den till en bra “kompis” om du börjar känna dig, eller redan blivit, krasslig. Oljan kan t.ex. smörjas under näsan och runt bihålorna vid näsa och panna. Den är perfekt att köra i diffuser eller aromalampa i förkylningstider, både för att undvika att drabbas, och lindra om man väl blivit snuvig. 



Gör eget sköljmedel med eterisk olja
Sköljmedel - snällt mot hud och miljö gör du snabbt och enkelt själv. Sköljmedlen vi köper i butik är tyvärr inte särskilt bra för miljön, och säkert inte egentligen för oss heller…


Sköljmedel - recept

1 dl ättika 12%
4 dl kokt, avsvalnat vatten
10-15 droppar eterisk olja, valfri doft


Blanda ingredienserna i en glasflaska, skaka om. Skaka flaskan före varje gång du ska använda den. Dosera ca 2 msk i facket för sköljmedel i tvättmaskinen.

Populära dofter att använda är förutom lavendel, citrongräs, apelsin eller grape.

 

Kan man använda eterisk olja av lavendel vid graviditet?
Ja även du som gravid kan använda lavendelolja - t.ex. vid illamående eller för att känna dig mer lugn om du är stressad.




Känner du dig inspirerad och vill köpa eterisk olja av lavendel?
>>> Här hittar du vårt sortiment 🙂