Bästa eteriska oljorna för ditt husapotek i sommar

 

Stoppa sommarplågorna - bästa eteriska oljorna för sommaren


Sommar betyder inte bara fint väder utan även mygg, getingar, fästingar, solsveda, skavsår… Inte för att verka negativ men… 🙂
  Det finns såklart knep att ta till för att i mesta möjliga mån undvika dessa “sommarplågor”, eller lindra dem om man väl drabbats. Eteriska oljor är naturliga, milda, har terapeutiska egenskaper, doftar gott (tycker vi men inte insekterna) och kan användas till en rad olika ändamål!

Här kommer tips på eteriska oljor som passar fint i sommarens husapotek.Eterisk olja mot mygg och myggbett

Lavendel är en olja som är bra till mycket. Myggen gillar inte doften av den, och dess antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper fungerar bra för att lindra kliande bett.

Citronella är kanske mest känd som den klassiska doften i myggljus. Du kan droppa några droppar över värmeljus som du sedan tänder när du sitter ute. Eller varför inte blanda några droppar av den med vatten i en sprayflaska (skaka innan användning eftersom olja och vatten löser sig lite dåligt) - spraya sedan över dina kläder innan du beger dig ut bland myggen.


Tea tree olja är också en doft som inte gillas av mygg. Den har också antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper, så den passar lika bra på kliande myggbett, eller akne och andra sår.


Övriga oljor som mygg inte gillar är t.ex. citron, rosmarin, citrongräs, eukalyptus och cederträ.Myggspray
Det går bra att blanda alla (en eller en kombination av flera) dessa oljor ovan i en egen myggspray. Lavendel och tea tree eterisk olja tål de flesta outspädd på huden, men prova dig fram om du är känslig! Blanda eteriska oljor med bärarolja (kan vara kokos-, tistel-, oliv-, mandelolja etc) innan du har dem på huden är annars grundregeln.

 

Det finns även en färdig blandning av eteriska oljor mot olika slags insekter, som du också kan göra en "myggspray" med - Stop it.Getingar

Gillar inte lukten av lavendel eller pepparmynta - se samma tips som för mygg här ovanför. Har du blivit stucken kan lavendeloljan hjälpa att lugna reaktionen i huden. Man kan spraya dessa dofter runt sin uteplats för att få getingarna att flyga någon annanstans istället.Fästingar, deras bett och eventuell smitta (även för husdjur)

Rosmarin kan användas till både människa, hund och katt, för att mota bort fästingar, blanda den t.ex. i en sprayflaska med vatten, se tips för mygg här ovan.

Andra eteriska oljor som fästingar ogillar doften av är tea tree (har bakteriedödande effekt också så använd den med fördel på fästingen innan du tar bort den om du blivit biten), eukalyptus (kan även lindra om du blivit biten), oregano (har också bakteriedödande effekt om du blivit biten), citronella, pepparmynta och timjan.Solsveda / solbränna
Förutom den klassiska huskuren med aloe vera kan man testa eterisk olja av lavendel om man bränt sig i solen eller fått solekesem. Copaiba kan även den fungera lugnande och antiinflammatorisk. De går att blanda med aloe veran eller någon bärarolja (se avsnittet om mygg ovan), eller ta en droppe i din hudkräm och smörj in. Lavendel och copaiba tåls av de flesta direkt på huden, men var försiktig om du är känslig, i så fall är det bättre att blanda den i något innan du använder den.


Skavsår och andra mindre sår & blessyrer

Lavendel är lugnande och läkande, samt antiseptisk. Tea tree har också liknande egenskaper. Båda dessa passar därför utmärkt vid skavsår och andra mindre sår.
Pollenallergi

>>> Se även vårt tidigare blogginlägg med tips vid pollenallergi.