Eteriska oljor?

 

Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor är oljor extraherade ur växter och de används ofta inom aromaterapi, hudvård och massage på grund av sina goda dofter och terapeutiska effekter på kropp och sinne.

(På engelska heter det essential oils, så ibland används även namnet essentiella oljor på svenska, det är alltså samma sak som eteriska oljor.)

 

Hur använder man dem?

Oljorna används framförallt i aromalampor och diffusers ("doftspridare"), eller blandat i bärarolja (t.ex. mandel, jojoba, kokos etc) för att smörja direkt på kroppen, eller i hudvårdsprodukter. Det går även fint att ha några droppar i badvattnet eller fotbadet.

En del oljor kan även tas invärtes, men se upp så du VET att den är säker att använda så, samt att den är 100% ren!Olika kvalitet

Skillnaden i kvalité på eteriska oljor är stor eftersom det inte finns några egentliga lagar för reglering. En del är utblandade med syntetiska ingredienser - dessa vill vi helst undvika för hälsans skull!

 

Skillnad doftolja och eterisk olja?

En doftolja är oftast gjord av syntetiska ingredienser, aromämnen, och används just för doftens skull.

Syntetiska doftoljor passar bäst i t.ex. aromalampor eller doftljus, inte i diffusers och absolut inte på huden.

 

Har eteriska oljor olika egenskaper?

Ja, eftersom de är pressade ur växter/örter så har de liknande egenskaper som den växten. Det finns t.ex. oljor som kan verka lugnande på både hud och humör (via doften), som t.ex. Lavendel eller Olibanum/Frankincense. Eller mer uppiggande och "glädjande" som t.ex. pepparmynta, apelsin och citron.

En del lär funka bra mot insekter, t.ex. citronella eller "Stop it" - en blandning av olika eteriska oljor.

Andra har mer antibakteriella egenskaper som exempelvis Tea tree eller Enbär.

 

Listan kan göras oerhört lång på oljor och deras egenskaper. ;-)